ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΜΕΛΙΟΥ

Οι δίπλες είναι ένα από τα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, που ενθουσιάζουν τους πάντες με την πλούσια γεύση τους. 


 Υλικά

5 αβγά

  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 60ml ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 50γρ. γάλα
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
  • άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι
  • 500γρ. ζάχαρη
  • 500ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Για το στόλισμα
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • κανέλα σε σκόνη
  • 2-3 κουτ. σούπας μέλιΔιαδικασίαΓια τις δίπλες: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάτε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.
    Σταματάτε το μίξερ και βάζετε τον γάντζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζετε σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζετε να ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Χτυπάτε μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε τον κάδο. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
    Κόβετε την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνετε το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετείτε ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγετε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε (2-3χιλ). Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια 5x10εκ. και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
    Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δείτε ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) με δύο πιρούνια στο χέρι, γυρίζετε σε ρολό. Δηλαδή, πιάνετε ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πιρουνιού την άκρη της δίπλας και με τη βοήθεια του δεύτερου πιρουνιού γυρίζετε τη ζύμη γύρω από το πρώτο πιρούνι. Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα τη βγάζετε και την αφήνετε σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλες τις δίπλες.
    Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζετε το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
    Βουτάτε τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.

Λουκουμάδες

Υλικά Συνταγής

  • 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 25 γραμ. νωπή μαγιά ( ή 1 φακελάκι ξερή)
  • 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι
  • περίπου 2 φλ. χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • θυμαρίσιο μέλι
  • κανέλα
  • καβουρντισμένο σουσάμι για το γαρνίρισμα

  • Εκτέλεση

    Για τη ζύμη

    Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

    Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο (καλοριφέρ ή δίπλα στην κουζίνα) για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στα τοιχώματα του μπολ.


    Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.

    Μην ξεχνάτε, κάθε φορά που κόβουμε τους λουκουμάδες, βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο ελαιόλαδο.

    Τους κόβουμε με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ' τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα και καβουρντισμένο σουσάμι.

    Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

ΤΣΙΖΚΕΪΚ ΜΕΛΙΟΥ

Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: τουλάχιστον 8 ώρες / Ψήσιμο: περιπου 45΄

Υλικά (για 12 μερίδες)

  • 1/2 κούπα καρύδια, αλεσμένα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1/2 κούπα βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για τη φόρμα
  • 500 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia), μαλακωμένο
  • 250 γρ. μασκαρπόνε (κρεμώδες ιταλικό τυρί), μαλακωμένο
  • 2/3 κούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κούπας γάλα
  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα διαμέτρου 20 εκ. με αποσπώμενο πάτο. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα αλεσμένα καρύδια και τη ζάχαρη.

Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας μέσα στη φόρμα μας και το βουτυρώνουμε καλά. Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Διπλώνουμε λίγο προς τα μέσα όσο περισσεύει από τα φύλλα γύρω-γύρω από τη φόρμα.

Απλώνουμε από πάνω το μείγμα καρύδια-ζάχαρη. Χτυπάμε στο μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα, το τυρί κρέμα, το μασκαρπόνε, το μέλι και το αλεύρι μέχρι να μαλακώσει το μείγμα.

Προσθέτουμε το γάλα. Ενσωματώνουμε τα αυγά και το ξύσμα, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.

Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα και το ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει μέσα στη φόρμα του.

Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα της φόρμας.

Το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Το αφήνουμε να κρυώσει για άλλη 1 ώρα.

Στη συνέχεια το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.

Μυστικό Αν θέλουμε, σερβίρουμε κάθε κομμάτι με λίγο μέλι από πάνω.


 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ ΟΡΕΙΝΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ-ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε